Copyright Silhouette School 2016. Powered by Blogger.

Silhouette CAMEO 4 AutoBlade Won't Cut? 5 Things to Check!

If you're having trouble with your Silhouette CAMEO 4 Autoblade not cutting - which has been a relatively common complaint - there are a few things to check.

silhouette 101, silhouette america blog, cameo 4, silhouette cameo 4, silhouette cameo 4 tutorials

Go through this check list to troubleshoot common CAMEO 4 AutoBlade issues.

Is the AutoBlade Locked and Loaded?

The first thing you want to check is to ensure your blade is loaded correctly. Make sure the CAMEO 4 Autoblade is completely seated flush in Carriage 1. If it's not, the blade will not be able to reach the material.

cameo 4, silhouette cameo 4, silhouette cameo 4 tutorials, cameo 4 troubleshooting, cameo 4 autoblade

Even if the lock is engaged, the blade may not be completely seated.  Look closely here...you can see there there is a small gap which will prevent cutting totally or cause incomplete cuts. It could also cause you feel like you have to really increase the cut settings to get a cut.

cameo 4, silhouette cameo 4, silhouette cameo 4 tools, cameo 4 help, autoblade

Instead, this is who your Autoblade you should seated and locked into your CAMEO 4. See how there's NO gap?

cameo 4, silhouette cameo 4, silhouette cameo 4 tools, cameo 4 help, autoblade

Loose Cap

If the cover around the CAMEO 4 Autoblade is loose, it can prevent cutting. Make sure it's screwed on tightly and then go through the cutting process again.

Red Line Moving While Tapping? 

While the AutoBlade is tapping before cutting, watch closely to ensure the red line is first resetting to 0 (all the way to the right) then tapping (and the red line moving with each tap) to climb to the correct blade depth.

cameo 4, silhouette cameo 4, silhouette cameo 4 tutorials, cameo 4 troubleshooting, cameo 4 autoblade

If the blade depth line is not moving it means the blade depth is not being adjusted. This is usually caused by an issue with the tapping which is how the blade depth is auto adjusted. 

Try these three fixes to get the auto blade depth adjustment working again: 

  • Remove the white cap and make sure there's no debris inside the blade cap that's preventing the blade from fully tapping. 
  • Power the machine off and move the blade carriage back and forth three times. Power the machine back on so it resets the carriage position.
  • Check if there is a firmware update needed. Do this by updating to the most current version of the Silhouette Studio software. Once the software is updated, plug in and power on your machine and in the Send panel you'll be promoted to do a firmware update, if one is available

Cut Settings

Finally, if all of these checks are okay - you can move to adjusting the cut settings.  For vinyl and HTV increase the default blade depth from 1 to 2.  

Do a few test cuts and if you are still not getting good cuts, increase the force slowly.

Override the Auto in AutoBlade

If none of these fixes work, you can take one final step and that is overriding the automatic blade adjustment and have the software and machine treat your Autoblade as a manual ratchet blade. 

To do this follow these steps: 

  • In the Send panel select your material and take note of the default cut settings
    • If you are cutting Vinyl or HTV change the Blade Depth to2
  • Remove the Autoblade from the machine and use your finger to manually tap/click the cap so the red line starts moving. Keep tapping until the red line lines up with the recommended Blade Depth in Studio 
  • Put the Autoblade back in the carriage
  • In the Send Panel change the Action to Cut
  • In the Send Panel change the Tool to Ratchet Blade
    • By changing the blade type you are telling the machine NOT to tap to change the blade depth before cutting
  • Send to Cut

cameo 4, silhouette cameo 4, silhouette cameo 4 tools, cameo 4 help, autoblade

 

  Note: This post may contain affiliate links. By clicking on them and purchasing products through my links, I receive a small commission. That's what helps fund Silhouette School so I can keep buying new Silhouette-related products to show you how to get the most out of your machine!


Get Silhouette School lessons delivered to your email inbox! Select Once Daily or Weekly.


www.silhouetteu.com

31 comments

  1. I have had nothing but trouble with the autoblade that came with my new Cameo 4. The end cap unscrews while it's cutting, it won't automatically set itself to the cut settings in the Send menu, etc. Very frustrating! Silhouette finally has more autoblades available and is sending me a new one. I sure hope it works! I can use an older-style ratchet blade in the adapter and it will cut fine. Personally, after paying $299 for this machine, I don't feel I should have to manipulate cut settings to get a decent cut. I'm hoping that won't be the case when I get the replacement autoblade and give it a try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I’m having the same issues. I got so frustrated that I’m using my 3 until I can get my 4 to cut right

      Delete
  2. OOOh i'm so glad its not just me. Mine only resets about 10% of the time, its so annoying and i've only ever used the auto blade. Maybe its time to invest in one of the other blades.
    Starting and restarting numerous times over because its not reset is so frustrating and time wasting, especially when i depend on it for business, heres hoping they get that issues fixed and quick.

    ReplyDelete
  3. Mine is doing the same thing. I’m very disappointed. It took me three days to finally get a single cut! I took it off auto blade and it works fine.

    ReplyDelete
  4. I've found that there's inconsistancy with how the my Cameo 4 autoblade cuts. The test cut may work great but at times it will leave parts of a design uncut. I then have to resend the design with adjusted cut settings of my choosing and hope it cuts the entire design. This has wasted vinyl medium, time and energy and takes some of the enjoyment out of the creative process. For the cost of this cutting device I expect this issue is fixed promptly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. having the same issues here and i'm getting pretty frustrated..
      i had moments when the machine didn't find the registration marks and startet to move to the left (even though there was no space left there) and it made strange noises so i turned it off. this really scared me ^^'
      also a bit annoyed that i cuts perfectly when i calibrate it but is (with registration marks) often 1 mm off.

      Delete
  5. Mine seems to cut everything (after adjusting the blade) EXCEPT for card stock. No matter the blade length or depth it will not cut it. Yet, I can cut a thick faux leather. Very frustrating!

    ReplyDelete
  6. Mine has been cutting great until today. I did notice when I change my blade depth, the red line does NOT move. Now what?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i had the same problem, the top was apperently lose so try screwing the top of your outoblade of and on again.

      Delete
  7. I am so disappointed with the Cameo 4. I got it so I could cut felt. Waited and waited for the rotary blade. It won't cut with tool 2. The test works just great, but when it goes to cutting out the actual item - nothing. I have actually contacted Silhouette, but no response so far. I hate wasting money like this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  8. I've also had issues with my Cameo 4 autoblade straight out of the box. I contacted Silhouette but the process they wanted me to go through to prove that the blade wasn't cutting correctly was so ridiculous (multiple photos + videos from a specific angle which is impossible for me to get on my own) that I just didn't bother. Very frustrating. The auto blade was one of the things I was looking forward to after upgrading from an original cameo.

    ReplyDelete
  9. Hi, I am still trying to bond with my Cameo 4. I've talked to it nicely and I read that you can use Cameo 3 fabric blades with the Cameo 4 adapters. So I've put the blue fabric blade in the white adapter and it doesn't seem to fit. I'm a bit worried about damaging both of them if I start cutting. Are there any videos about using adapters?

    Thanking you in advance.
    Sol

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sure I read that the fabric blade is exactly the same as the ratchet blade except the color? Have you tried it in the black adapter?

      Delete
  10. Thanks! You saved my cuttingcareer!

    ReplyDelete
  11. Thank you for your suggestions. I’m waiting for my Cameo 4 Pro to arrive, but as a previous post mentioned and as a new purchase costing $500, I would rather return it for a replacement than implement a work-around.

    ReplyDelete
  12. Wow now I’m worried I’ve just read all of the reviews and most are negative I’m concerned that with everything going on production time and mailing time that if I wanted to return my cricket that’s arriving soon that I would get pushed back

    ReplyDelete
  13. Wow now I’m worried I’ve just read all of the reviews and most are negative I’m concerned that with everything going on production time and mailing time that if I wanted to return my cricket that’s arriving soon that I would get pushed back

    ReplyDelete
  14. It’s the rotary blade I can’t get to cut. Haven’t made it a priority but it would be nice in the future. The auto blade and I get along fine

    ReplyDelete
  15. I did a trial today of software versions never had a problem with my 3 until loading 4.4.270 to use my new 4 (now the 3 autoblade is also not cutting psv). Have an old laptop with version 4.2.47 I cut the exact same file on my 3 using both versions... 4.4 did not cut psv (new oracal 651) and did not cut the htv completely through, but did cut card stock. The 4.2 version cut all 3 perfectly using the default settings (intricate cut so used cut twice and over cut for both version trials).

    ReplyDelete
  16. Hello! First, let me say THANK YOU for all of your awesome videos and hot tips! I'm a huge fan of yours, but I am very frustrated with Silhouette's customer service at the moment. I'm wondering if anyone here can help me figure out how to reach a live person. My Cameo Plus has not once prompted me to do a firmware update and I know it needs it. I've had it since they first released them. I have updated the software many times and that works fine, but my Firmware is version 1.11. I have jumped through every hoop that they've told me to do, but they keep going round in circles with me and will not simply let me talk to a person. I'm just so frustrated and my blood pressure can't take much more of this. Has anyone else had a problem with their 4 or Plus not updating the firmware? Wondering if it's just my machine, but I can't find anything about this when searching for help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have had nothing but problems with my Cameo 4, I too am frustrated that you cannot speak to anyone. I have Christmas orders to get out and its not cutting at all now. It was originally not cutting on the left side of my mat { weird I know}, but now Im getting nothing, so frustrated.

      Delete
    2. Make sure your silhouette software is up to date as well as you firmware. My Windows OS was not up to date which was causing my Silhouette Studio not to update and in turn caused my firmware not to update. This was ultimately my problem. I still have some issues with my auto blade but switched to my ratchet and everything is good.

      Delete
  17. I don't think my issue is specifically the Autoblade, but had a weird occurrence this evening with Print & Cut- I was trying to cut circles, but the Cameo 4 decided to cut ovals, not exactly even where the circles were! I used the default registration marks and my circles were well within the safe area. Anyone know what's up with that? It's like the machine was possessed. I have Googled and seen that a few others have mentioned this, but I didn't find anything about resolution. Help, please!

    ReplyDelete
  18. I'm so frustrated with the Cameo 4,its not cutting and with following all the directions and cut settings it managed to ruin most of my vinyl and cut through my cutting mat.

    ReplyDelete
  19. And mine won't even adjust manually when I click on the bottom. This is the 2nd machine I've had. Returned the first one. guess I'll return this and stick with my Cameo3

    ReplyDelete
  20. I've been screwing with this for DAYS. No matter what I do, the blade either BARELY scratches the surface or cuts through everything including the carrier sheet. There is NO IN BETWEEN. Support is NON EXISTENT. This blows.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'd suggest trying to use this work around: https://www.silhouetteschoolblog.com/2020/12/silhouette-cameo-autoblade-wont-cut-use.html

      Delete
  21. Same issue with my Cameo 4 plus, does not cut deep enough. It is a waste of time and money, the company has no customer service at all, once you buy the product you are on your own, the machine is not cheap and the way the company treat customers is unbelievable.

    ReplyDelete
  22. We'd suggest trying this workaround! https://www.silhouetteschoolblog.com/2020/12/silhouette-cameo-autoblade-wont-cut-use.html

    ReplyDelete
  23. I FOUND A FIX! I was so frustrated today - I bought an entirely new autoblade hoping that the old one wasn’t sharp anymore. I’ve been cutting out chipboard (the kind that Silhouette sells) and I wondered if that was the problem. I tried the new blade and the old problem persisted. Not cutting deep enough. Grrr… I started looking at the Send screen where you can see Simple, Line, Fill, Layer at the top like tabs. I always click the Line tab and check the box next to the tool I’m using then I make sure I have Cut selected and that the blade depth is correct. It seemed like everything was exactly like it had been before when it was working, but then I noticed something. I clicked the drop down choice for the tool (autoblade) under Action and selected Cut- THEN looked to see what depth my autoblade was cutting at. I figured out that there were 2 tools listed and the other empty tool was set for the depth I needed and not the autoblade. The machine was cutting it at 4 when I needed it to cut at 9. I don’t know if that makes any sense, but I promise it’s worth looking at to see if you’re having the same issue. I have off and on had this issue with all 3 Cameos I’ve owned and I’m wondering if this has been my problem all along. I don’t know why it suddenly has issues, it’s very random when it happens, but at least now I know how to fix it. Hopefully it helps someone else struggling with this issue, too!

    ReplyDelete

Thanks for leaving a comment! We get several hundred comments a day. While we appreciate every single one of them it's nearly impossible to respond back to all of them, all the time. So... if you could help me by treating these comments like a forum where readers help readers.

In addition, don't forget to look for specific answers by using the Search Box on the blog. If you're still not having any luck, feel free to email me with your question.